Vriendenkringen ’t Gooi

Vriendenkringen ’t Gooi is een programma om te leren hoe je vriendschappen kunt sluiten en houden. Oorspronkelijk hebben Versa Welzijn, Sherpa, Philadelphia en MEE dit programma opgezet voor inwoners met een licht verstandelijke beperking. Sinds 2015 organiseert Versa Welzijn vriendenkringen ook voor andere doelgroepen, zoals inwoners met een psychiatrische achtergrond.

Voor veel mensen lijkt het zo vanzelfsprekend om vrienden te hebben, maar niet iedereen beschikt over voldoende sociale vaardigheden. Mensen met een licht verstandelijke beperking of een psychiatrische achtergrond hebben vaak moeite met het leggen en onderhouden van contacten, terwijl zij daar wel behoefte aan hebben. Isolement en eenzaamheid kunnen dan het gevolg zijn.

Hoe werkt het?

Jongeren kunnen zich zelf aanmelden voor de vriendenkringen of worden door andere organisaties naar ons doorverwezen. Na aanmelding neemt een sociaal werker van Versa Welzijn contact op om de deelname te bespreken en de deelnemer uit te nodigen voor een kringlinkbijeenkomst. Daar komen nieuwe deelnemers bij elkaar, onder begeleiding van professionals. Op een natuurlijke manier vormen zich tijdens deze bijeenkomst vriendenkringen van ongeveer vijf personen. Eenmaal gevormd, komt de vriendenkring maandelijks samen. Een vrijwilliger ondersteunt deze ontmoetingen. Niet door op te leggen wat de deelnemers moeten doen of hoe ze dat aanpakken, maar door in te springen waar nodig. Na maximaal 2 jaar draait de vriendengroep op eigen kracht.

Vrijwilligers gezocht / contact

Bent u of kent u een geschikte vrijwilliger? Of kent u iemand voor wie deelname aan de Vriendenkringen ’t Gooi geschikt zouden zijn? Neem dan contact op met Jaco van der Velden, 06 13 96 65 30, jvelden@versawelzijn.nl